Steeds vaker besteld mijn klant na afloop van mijn adviesgesprek het product online. Kan ik hier iets aan doen?

Deze vraag ontving ik laatst van een klant… Merk jij dit ook?

De stuntprijzen vliegen je om de oren en je vraagt je af hoe het kan dat de consument het product nog goedkoper kan kopen dan jij aan inkoop betaald.
Dit is een steeds groter wordend ‘probleem’ waardoor je omzet misloopt. Ik snap dat je hierdoor gedemotiveerd of zelfs gefrustreerd kan raken.

Maar kun je hier iets aan doen is de vraag? Ja en nee. De consument bepaalt natuurlijk altijd zelf waar hij/zij de producten koopt, maar jij kunt ze wel uitleggen dat wanneer ze een product bij jou kopen nadat jij advies hebt gegeven dat ze jou supporten in plaats van een gigant.

Ik ben van mening dat je dat ook gerust mag zeggen, goh wat jammer dat je het online besteld nadat ik je advies heb gegeven. Ik doe het werk en iemand anders krijgt de beloning.

Zelf ben ik geen online shopper omdat ik weet welke impact het heeft op winkeliers. Zo koop ik bijvoorbeeld mijn kleding altijd in dezelfde winkel in de plaats waar ik woon. Ik hoef daar niet te kopen, ik zou bijvoorbeeld daar 1x een broek kunnen kopen zodat ik weet welke maat ik moet hebben en daarna online kopen.

Maar ik doe dit niet om deze redenen:

A) Ik steun liever een lokale winkel zodat deze in de toekomst ook nog bestaat.

B) De service is uitstekend, als er iets is wordt het altijd opgelost (zelf mijn knopen naaien ze terug aan).

C) De beleving in de winkel is zo goed, ik krijg altijd iets te drinken (ook als ik niets koop).

D) Ik wordt echt gewaardeerd als klant.

En dit zijn voor mij de exacte redenen dat ik NIET online koop maar bij deze specifieke winkel. Zij vertellen me soms ook; “ja online krijg je het wellicht goedkoper maar hier support je ons’.

Nu denk je misschien ja en wat doe ik hier nu mee? Ga eens kijken hoe is het gesteld met de bovenstaande factoren in jouw salon. Zijn er dingen waardoor je de service kunt verhogen. En welke dingen kun jij doen waardoor je de gun factor verhoogd en de klant bereid is om van jou te kopen. Zij geven mij bijvoorbeeld als vaste klant soms korting op een item, of ik krijg er iets bij. Dit hoeven ze niet te doen, maar ze doen het wel om me zo te bedanken voor mijn aankopen.

Als je hier mee aan de slag wil, zou je bij je leverancier kunnen vragenvoor meer korting bij het inkopen, zodat jij de klant ook korting kan geven. Wanneer je dit niet krijgt kun je uiteraard ook zelf kortingsacties doen met producten (dit moet wel bij jou en je salon passen), je kunt bijvoorbeeld per maand een product centraal zetten en hierop 10-20% korting geven (afhankelijk van de winstmarges).

Werk je met een spaarpunten systeem? Dan kun je bijvoorbeeld ook aangeven: ‘je hebt nu €5,00 korting zou je deze willen inleveren?’.

Een andere oplossing zou kunnen zijn, werk met een merk dat niet (of nauwelijks) goedkoper online wordt aangeboden. Als je voor deze optie kiest ben ik alleen bang dat je in de toekomst nog vaker zal moeten wisselen van merk. Dus denk hier goed over na.

Online verkoop is helaas niet meer weg te denken, en ik denk dat jij je er zelf ook stiekem vaker aan schuldig maakt! Kies bewust waar je shopt en start zelf ook met lokale ondernemers te steunen en ga het gesprek aan met je klanten over dit onderwerp. Zeg eerlijk wat het met je doet, maar dat je hun ook begrijpt als ze voor hun eigen portemonnee kiezen. Transparantie is hier de KEY! Besteed er eens een mail aan of schrijf een post op je socials.

Ik ben benieuwd, wat ga jij hier mee doen?

Liefs, Kelly