What doesn’t kill you, makes you stronger!

What doesn’t kill you, makes you stronger!

WHAT DOESN’T KILL YOU MAKES YOU STRONGER

Zoals jullie misschien wel weten (of niet) ben ik keihard op mijn bek gegaan met mijn 2 kapsalons, en ben ik in 2013 failliet gegaan.
Ik ben er altijd heel open over geweest omdat ik me er absoluut niet voor schaam. Toch merk ik dat er nog steeds wel een taboe op rust, op fouten maken en dan vooral als je een onderneming hebt. Fouten horen erbij en door fouten te maken leer je, want als iets mis gaat zit het meestal voor altijd in je geheugen gegrift.

Graag vertel ik je mijn verhaal, zodat jij er iets van kan leren. Wie weet herken je iets van jezelf hierin.

Passie
Ik begon mijn onderneming vanuit passie voor het vak, maar van ondernemen had ik eigenlijk geen kaas gegeten. En dat bleek wel. Mijn prijslijst was nattevingerwerk, ik stuurde op gevoel en achteraf gezien had ik een tweede vestiging nooit moeten openen. Het klinkt raar, maar ik had het faillissement niet willen missen. Ik heb er veel van geleerd en inmiddels ben ik er weer bovenop gekrabbeld. Ik geef als freelancer trainingen en ben inmiddels alweer bijna een jaar bezig met consultancy, zodat ik andere kappersondernemers kan helpen. Ik snap de angst van een ondernemer, begrijp hoe eng het is om te groeien, ken het succes, maar weet ook wat bikkelen is. Nu wil ik anderen laten inzien waar het omdraait: Turning passion into profit.
Want heel eerlijk; je hebt geld nodig om te kunnen leven en overleven.               

Hoe het ooit begon
Ik startte 16 jaar geleden mijn eerste salon in het Limburgse Roggel. Na 4 jaar opende ik een tweede vestiging in Meijel en 2 jaar later breidde ik de eerste salon fors uit met een nagelstudio, fotostudio en schoonheidsspecialiste. Tegen het advies van mijn boekhouder in, hij gaf al eerder aan: als er iets geks gebeurt heb je geen buffer, misschien moet je nog even wachten met uitbreiden. Maar ik wilde helemaal niet wachten, het pand naast de salon in Roggel kwam vrij en ik wilde alle kansen benutten. Het liep allemaal voorspoedig en er leek geen vuiltje aan de lucht. Ik was ook niet echt bezig met meer geld verdienen, het liep goed, ik maakte behoorlijk wat winst en wilde bij de beste horen, dus investeerde ik in de uitbreiding en volop in mijn team.

Waar het mis ging
Toch ging het fout: toen een van mijn medewerksters ziek werd en meer dan een jaar uit de running was. Ik was niet top verzekerd en door mijn eigen fout (te laat ziek melden) werden de eerste 7 maanden niet uitgekeerd. In dezelfde periode besloot de bedrijfsleidster in Meijel voor zichzelf te starten, de schoonheidsspecialiste nam ontslag en de fotograaf wilde de ruimte niet langer huren. Een zware dobber voor het bedrijf, ik schoof met personeel van de ene naar de andere zaak, ging zelf weer meer dan fulltime werken om alles op te vangen maar omdat er geen buffer was, was dit het begin van het einde.

Het ging van kwaad tot erger en ik kon niets anders dan uiteindelijk een faillissement aanvragen.

Verzwijgen
Het verzwijgen dat je een faillissement aanvraagt is me denk ik nog wel het zwaarste gevallen, je weet dat mensen hun baan gaan verliezen. Doordat ik te veel risico had genomen, en niet had geluisterd naar de adviezen die me werden gegeven.
Ik was altijd 100% eerlijk geweest in al die jaren over hoe we er voor stonden, de meiden wisten dat ik in zwaar weer zat en werkte zich samen met mij helemaal uit de naad. Daar ben ik ze nog steeds super dankbaar voor, het vertrouwen dat ze in mij hadden en de wil om het tot een goed einde te brengen.

Uiteindelijk ben ik dankbaar dat dit me is gebeurd, dat ik dit heb meegemaakt zorgt ervoor dat ik zo ontzettend veel heb geleerd.

Dankbaar
Ik ging bij Kevin.Murphy werken als education director, educatie opzetten vanaf bijna 0. Ik heb zoveel mooie kansen gekregen, door trainingen te geven heb ik geleerd om mensen te motiveren, te inspireren, en het beste uit zichzelf te halen. Heb ik met ontzettend veel geweldige en inspirerende mensen mogen werken. En zonder het faillissement was ik simpelweg niet geweest waar ik nu ben.

De kapsalon werd uit het faillissement overgenomen door een van de meiden, waardoor niemand zijn baan kwijtraakte. En een andere medewerker besloot voor zichzelf te startte. Een top prestatie van iedereen en een goede reminder voor ons allen: wanneer er deuren sluiten gaan er altijd nieuwe open.

Wat had ik anders gedaan als ik wist wat ik nu weet? 

  • Ik was nooit een tweede vestiging gestart, simpelweg omdat ik mezelf niet in tweeën kan delen.
  • Ik had geluisterd naar de adviezen die me werden gegeven, zowel door mijn boekhouder als financieel adviseur.
  • Ik was bij mijn core business gebleven, en had me verder gespecialiseerd.
  • Ik had meer gestuurd op de cijfers in plaats van gevoel.
  • Ik had me meer verdiept in het ondernemen, en gericht op geld verdienen (zodat we een gezond bedrijf waren geweest).

“Veranderingen hoeven niet rigoureus te zijn. Vaak is 90 procent van de dingen die je doet goed. Het gaat om het finetunen. Je kunt echt meer omzet, plezier en vrijheid bereiken!”

Graag geef ik je 5 tips

#1 Prijslijst
Kijk goed naar je kosten en bepaal vanuit daar je prijslijst. Zo weet je welke omzet je moet draaien om rendabel te zijn.
Je kosten zijn het afgelopen jaar flink gestegen door de 2 loonsverhogingen en de btw stijging, heb je deze ook doorberekend?
Doormiddel van een Prijslijst Check kun je zien of jouw prijzen goed zijn opgebouwd. Wanneer je de prijzen aanpast, wees niet bang en communiceer open waarom je de prijzen hebt verhoogd. Klanten waarderen je eerlijkheid! En zullen er meer begrip voor hebben als je het uitlegt.

#2 Inkoop
Koop zoveel mogelijk in bij één leverancier. Door met zo min mogelijk verschillende leveranciers te werken, krijg je vaak een betere inkoopkorting. Bereken voor het einde van het jaar hoeveel je hebt ingekocht bij je leverancier en vraag om een scherpere deal.

#3 Don’t panic
Meten = weten en gissen = missen, cijfers heb je nodig om te weten hoe je bedrijf ervoor staat. Het lezen van cijfers kan soms lastig zijn, laat je bijstaan door iemand die weet hoe cijfers geanalyseerd en gelezen dienen te worden en die de branche goed kent. Cijfers geven je sturing en door te sturen op cijfers werk je aan de gezondheid van je bedrijf. Doormiddel van een Salon Analyse kun je precies zien waar je nu staat, wat je groeipotentie is en wat je valkuilen zijn.

#4 Tegenslag
Van elke tegenslag kun je iets leren, raak niet in paniek. Maar kijk; wat is er precies gebeurt? Kan ik dit de volgende keer voorkomen? Ondernemen is niet hetzelfde als haar knippen, ondernemen is een vak apart en leer je meestal met vallen en opstaan. Mentaal goed omgaan met een tegenslag, mijn motto; wanneer ik het nu niet meer kan veranderen, kijken naar de toekomst! Hoe voorkom ik herhaling. En soms moet je alle zeilen bijzetten om te kunnen overleven, maar dit moet wel tijdelijk zijn. Wanneer je non-stop keihard moet werken klopt er iets niet.
Durf ook gewoon hulp te vragen, we willen zo vaak alles alleen doen. Terwijl dat helemaal niet nodig is!

#5 Verzekeringen
Check je verzekeringen en zorg dat je alles goed geregeld hebt. Ja, het kost geld, maar het is echt de moeite waard. Laat je adviseren door experts, neem iemand in de hand die weet hoe het werkt en luister er naar. Is er een personeelslid ziek? Meld ze ziek. Kopieer geen verzekeringspakketten van collega’s. Hun situatie is anders dan de jouwe.

Bedankt voor het lezen! Ik deel mijn verhaal, zodat jij er misschien iets van kan leren.
Mocht je vragen hebben na aanleiding van deze blog, laat het me weten!

Liefs, Kelly