3 vragen aan jou!

3 vragen aan jou!

  1. Wie is jouw ideale klant?

  2. Wat is jouw specialisme?

  3. Waarom moeten klanten bij jou komen?

Dit zijn 3 vragen die ik stel aan al mijn klanten, en meestal krijg ik het antwoord:
Iedereen is hier welkom!
Heel eerlijk, tuurlijk is iedereen welkom. Maar je zult een doelgroep moeten kiezen. Waarom? Simpelweg omdat je dan al je uitingen online en offline kan richten op deze specifieke klant.

Stel je voor je richt je op een doelgroep van 0-80, hoe doe je dit dan op je social media kanalen? Zie je het voor je? Je onderwerpen zullen van hot naar her vliegen en je zult niet de klant aantrekken die je graag wil, want potentiële klanten weten dan gewoonweg niet wat ze bij je kunnen krijgen (ja, veel van alles en dat verward!).

Dus KIES! Wie is jou ideale klant?`
Is dat een man of een vrouw?
In welke leeftijds categorie?
Hoe wonen ze? Single, samenwonend of een gezin?

Wat vinden ze belangrijk:
Hun normen en waarden?
Hobby’s?
Interesses?
Persoonlijkheid?

Communicatie:
Welke wijze van communicatie heeft hun voorkeur?
Op welke social media kanalen zijn ze actief?
Welke boeken/tijdschriften lezen ze graag?

Waarom vraag ik dit?
Ik vraag het omdat het super belangrijk is om te weten wie jouw ideale doelgroep is. Waarom? Zodat je in alle uitingen online en offline je kan richten op die specifieke klant.
Zodat je een duidelijke boodschap zend en je de klanten aantrekt die je graag wilt!

Probleem of behoefte
Wat is hun grootste probleem? (in het geval van kapsalons, meestal het haar! Te lang, te kort, uitgroei, te weinig, geen volume, pluis, droog etc.etc.)

Jou belangrijkste taak is hun probleem oplossen, het klinkt simpel en het is ook simpel.
Het enige wat we soms vergeten is dat we het in het belang van de klant doen, dus nee je smeert ze niets aan. Je geeft ze advies over hoe ze er elke dag fantastisch kunnen uitzien!

Specialisme
Veel kappers zeggen dat ze goed zijn in verschillende dingen, knippen – kleuren noem het maar op. Maar kijk eens super kritisch naar jezelf en je team, wie blinkt waar nu echt in uit?
Ben eens niet bescheiden! Maar geef je klanten datgene waar je geweldig in bent, kies jouw specialisme en zet daarop in!
We proberen vaak zoveel nieuwe dingen toe te voegen aan ons werk, maar heel eerlijk; je kan niet overal de beste in zijn en dat moet je ook niet willen.

Ben je echt fantastisch in high-lights zetten, blond, extensions, krullen? Vertel dat je er super goed in bent!
Uit het op je website, social media etc.
Post regelmatig voor en na foto’s van je werk (zorg voor een rustige, liefst altijd de zelfde achtergrond) zodat (potentiële) klanten het kunnen zien.

Ik hoor van zoveel klanten dat ze nog niet de juiste kapper hebben gevonden voor hun specifieke probleem! Dus zorg dat de klanten jou vinden, zorg dat je opvalt en bovenal ben eerlijk tegen jezelf en je klanten. Je bent in bepaalde dingen super en die moet je steeds verder perfectioneren en de rest moet je misschien gewoon niet meer doen (of iemand anders in je team laten doen, die er wel in uitblinkt)

Wat onderscheid jou van al die andere salons?
Op elke website die ik lees (en je klanten dus ook) staat: wij luisteren echt naar onze klanten, we hebben oprechte aandacht en we voorzien je altijd van een passend advies.
Doe je dat echt? Of sta je stiekem ook wel eens op de automatische piloot en kies je dat product omdat jij het lekker vind?
In de meeste salons waar ik kom, is het absoluut het streven om dit ook te doen, maar drukte, een planning die niet helemaal loopt als verwacht gooit vaker dan eens roet in het eten.
Daarnaast kletsen we heel wat af over andere zaken dan het haar, ik zeg niet dat je dit niet meer moet doen. Maar zeker een heel stuk minder, het haar van de klant staat voorop, zet je klant centraal! Geef ze het gevoel dat ze elke keer opnieuw uitgevonden worden, geef dat beetje extra!
Als we af willen van het imago “je bent maar een kapper/kapster” begint dat bij ons zelf en dat kunnen we doorbreken met professionaliteit.

Advies
Start het gesprek eens anders, door te vragen aan de klant wat er niet voor hun werkt als ze s’morgens hun haar staan te doen voor de spiegel!
En ga vanuit daar echt advies en hulp bieden, zodat ze thuis ook het haar krijgen zoals bij jou in de stoel!
Geef je de föhn eens in de handen van de klant, zodat jij kan zien hoe ze het altijd doen. Zo kun jij tips geven over wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden.

Gratis download
Vind je het lastig om een advies gesprek te starten? Of weet je niet welke vragen je het beste kan stellen? Download dan hier een lijst met vragen die je aan je klant kan stellen (en ophangen in de keuken ;-))

Na het lezen van deze blog; heb jij helder wie je ideale klant is en wat jou/jullie specialisme is?
Ik nodig je uit om eens met jezelf of met je team te gaan zitten om hier samen over na te denken en te kijken hoe je jezelf beter kunt positioneren in deze (overvolle) markt, zodat je opvalt! En misschien nog veel belangrijker, de klant aantrekt die je graag hebt, waardoor je meer plezier krijgt in je werk en je passie nog verder kunt uitbreiden!

Liefs, Kelly