Prijsverschil man en vrouw, terecht of onterecht?

Prijsverschil man en vrouw, terecht of onterecht?

PRIJSVERSCHIL MAN EN VROUW, TERECHT OF ONTERECHT?

KASSA
Afgelopen week was er wat ophef over het prijsverschil tussen mannen en vrouwen in de kapsalon.
Hoe komt dat nu dat er dat prijsverschil is en is dit wel terecht of niet.

Ik ben zelf van mening dat wanneer je meer tijd rekent om een vrouw te knippen dat zij dus ook meer moet betalen, daarnaast gebruiken we bij dames ook meer producten en krijgen ze vaak meer advies voor thuis etc.
Maar als je heel kort door de bocht kijkt, dan kan de prijs gelijk zijn, mits de behandeltijd gelijk is.

HAARLENGTE
Uiteraard kun je op haarlengte gaan werken, maar dit zorgt voor een volgende discussie, want wanneer is je haar kort, middellang en lang. Dat levert ook vaak issues aan de kassa, want de medewerkers zelf vinden het vaak ook lastig om de juiste prijs af te rekenen, omdat deze graag meekijkt in de portemonnee van de klant (ik chargeer, zeker niet iedereen doet dit ;-)) maar ik weet uit eigen ervaring dat we dit bijna allemaal wel ééns doen.

PRIJSLIJST CHECK
Mijn advies is om eens goed naar je prijslijst te kijken, zijn je prijzen correct?
Ik zie namelijk erg vaak dat prijzen maar uit de lucht gegrepen zijn, en helemaal niet berekent op de kosten die er zijn. Dit is ook de reden dat veel saloneigenaren helemaal geen royaal salaris hebben en vaak minder verdienen dan de topstylist in de salon.

Bij het nakijken van je prijslijst zijn de volgende punten belangrijk om naar te kijken:
– Maandelijkse kosten
– Hoeveel tijd besteed je aan een behandeling
– In welk segment bevind je salon zich

Het is belangrijk om te weten wat je kostprijs per minuut is, en dat moet je ook werkelijk omzetten om kostendekkend te zijn. Maar als je alleen maar je kostprijs verdient, blijft er aan het einde van de maand niets over. Dus alleen kostprijs rekenen is niet genoeg!

KINDERTARIEF
En als we dan toch bezig zijn, laten we dan ook eens de kinderprijs onder de loep nemen. Kinderen kosten in bijna alle kapsalons geld, je leest het goed! Ze kosten geld om te knippen, het levert je niets op.
Ook hier geld de regel, hoe lang ben je er mee bezig? Als je er ook 30 minuten over doet dan moeten ze in principe dezelfde prijs afrekenen als een volwassen man of vrouw.
Maar dat doen we in de meeste gevallen niet, omdat we dan veel commentaar krijgen. Kinderen zijn vaak het meest lastig om te knippen en duren vaak langer dan de ingestelde tijd.

TERECHT OF ONTERECHT?
Dus mijn mening/advies over is het terecht of onterecht dat de vrouwen meer betalen dan de mannen? Ja in de meeste gevallen is het terecht, want je bent langer met de vrouw bezig. Maar ben je dat niet? Dan is het het zeker waard om eens goed naar je prijsstelling te kijken. Een keer kritisch naar je prijslijst kijken is altijd goed, er komen ook weer loonstijgingen aan en jaarlijkse inflatie.

Wanneer jij een prijslijst hebt, die je helemaal kan onderbouwen, waarom je die prijs hanteert. Is het ook veel makkelijker uitleggen aan je klant waar dat bedrag voor staat. En hoef je niet in de verdediging. De klant mag immers zelf kiezen waar hij of zij behandeld wordt.

En onthoud! Klanten vinden pas iets te duur als de verwachting niet overeenkomt met het resultaat! Dus als je veel commentaar krijgt op je prijsstelling ga dan eens kijken waar je kan verbeteren, zonder de prijs meteen te verhogen.

Wil je dat ik met je meekijk naar je prijslijst? Neem dan even contact met me op.

Liefs, Kelly